Preskoči na glavno vsebino

Prinesi in zamenjaj – tudi mi smo del evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

Prinesi in zamenjaj – tudi mi smo del evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

V RRA Podravje – Maribor si z različnimi aktivnostmi prizadevamo narediti našo prihodnost bolj trajnostno, zato v okviru projekta Urbana zemljina za hrano vključujemo v Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2021. Na Trgu svobode v Mariboru bomo v torek, 23. in v sredo, 24. novembra, med 10. in 16. uro občane ozaveščali in spodbujali k ponovni uporabi in/ali popravilu stvari, ki jih na videz ne potrebujejo več.

V zameno za prinesen izdelek, ki je še uporaben (knjige, igrače, tekstil, obutev, elektronska oprema …), bomo podarili avtohtona slovenska semena, s čimer spodbujamo lokalno samooskrbo in spodbujamo razmislek o njej.

V sodelovanju s podjetjem ZEOS bomo predstavili obnovljeno ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0, ki bo po Sloveniji pričel z ozaveščanjem občanov in občank o podaljšanju uporabne dobe aparatov. V E-transformer 2.0, ki bo postavljen na Trgu svobode, bodo občani lahko prinesli rabljene telefone, kjer bodo serviserji zagotovili manjša popravila, kot sta čiščenje telefonov in nadgradnja programske opreme.

Neposredno na lokaciji bo možen tudi odkup starih mobilnih telefonov s strani storitve RISAJKL, ki bo kmalu predstavila še spletno platformo RISAJKL, na kateri bodo zainteresirani lahko odkup telefona opravili kar prek spleta. Tako boste vašim telefonom, ki prehitro končajo v predalih, podaljšali uporabno dobo in s tem pripomogli k čistejšemu okolju. Občani lahko seveda prinesejo tudi še delujoče električne in elektronske aparate, ki jih ne potrebujejo več in jih oddajo v ponovno uporabo.

Vse v akciji zbrane in še uporabne izdelke, ki ne sodijo v skupin odpadne električne in elektronske opreme, bo prevzelo mariborsko Društvo Aktiviraj se!, ki jih bo pripravilo na ponovno uporabo in ponujalo po svojih kanalih distribucije.

Oddaja še uporabnih stvari je mogoča ob izpolnjevanju PCT pogoja, kar velja za vse obiskovalce, starejše od 12 let. Dogodek združuje dva evropska projekta, Life Spodbujamo e-krožno v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije in projekt Urbana zemljina za hrano, ki se zaključuje 30. novembra in združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle. Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.