Preskoči na glavno vsebino

Dogodek projekta GIST in delovne skupine za digitalizacijo pri EURADA za podporo digitalizaciji

Dogodek projekta GIST in delovne skupine za digitalizacijo pri EURADA za podporo digitalizaciji

V torek, 17. maja 2022, je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko potekal skupni dogodek projekta GIST in delovne skupine za digitalizacijo pri EURADA (evropski zvezi razvojnih agencij), v organizaciji Štajerskega tehnološkega parka, katerega se je v živo udeležilo 42, preko spleta pa še več kot 60 oseb.

V okviru dogodka so potekale predstavitve dobrih praks digitalizacije, kjer so sledeči govorci predstavili digitalna inovacijska stičišča tako v Sloveniji kot v drugih državah Evrope: dr. Muhamed Turkanović, dr. Emilija Stojmenova Duh, dr. Tamas Gyulai, Borut Zrim, mag. Matej Borko. Predstavitvam sta sledili dve okrogli mizi, in sicer:

Regionalne rešitve za izvedbo finančnih shem:

  • Tomislav Plesec – Simora (Hrvaška),
  • Danitsa Yanakieva - RIC Gabrovo (Bolgarija),
  • Ingrid Meijer - Oost NL (Nizozemska),
  • Tanja Senekovič – Štajerski tehnološki park (Slovenija),
  • Davorka Moslavac Forjan – ICENT (Hrvaška).

Regionalni izzivi digitalizacije MSP

  • dr. Muhamed Turkanović – izredni profesor, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru,
  • mag. Jure Verhovnik – samostojni strokovni sodelavec, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani.
  • mag Matjaž Fras – direktor Štajerskega tehnološkega parka d.o.o.

Izpostavljeno je bilo, da zaradi umanjkanja sistemskih sredstev za spodbujanje digitalne transformacije podporno okolje ne more nemoteno in kontinuirano kvalitetno izvajati podpore gospodarskim subjektom, ki pa zaradi pomanjkanja poznavanja tematike in premalo kadrov, ki bi skrbeli za digitalni razvoj podjetja ne dosežejo preboja.

Naslednja dva dni, 18. in 19. maj, pa sta bila posvečena študijskemu obisku projekta GIST, kjer je partnerstvo, katerega ob Štajerskem tehnološkem parku sestavljajo še Karlsruhe Institut für Technologie (Nemčija), Centro Tecnológico del Mueble Y la Madera (Španija), Globalnet (Poljska), Institut za razvoj i međunarodne odnose (Hrvaška) in InnovaWood (Belgija), izvedlo ogled v laboratorijih Fakultete za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani, XR skupnost Tehnološkega parka Ljubljana, testne laboratorije Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, mednarodno akreditirane študijske programe Višje strokovne šole Academia ter za konec – Superračunalnik VEGA na IZUMu v Mariboru.

Na podlagi predstavljenih in v živo prikazanih dobrih praks bo projektno partnerstvo kakovostno pripravilo spletne učne programe, s pomočjo katerih bo doprineslo k dvigu digitalnih kompetence obstoječega in bodočega kadra na področju digitalne preobrazbe.

Več informacij: https://rra-podravje.si/projekti/gist in https://www.stp.si/gist.html