Preskoči na glavno vsebino

CUL-ENERGY 4 KIDS

Naziv projekta: Izvajanje medkulturnih energijskih otroških taborov za razvoj skupnih energijskih konceptov in novih idej za otroška igrišča ter razvoj in izvedba pilotnih otroških igral na temo energija.
Akronim: CUL-Energy 4 Kids

2 LOGO CUL Energy 4 KIDS rgb3 Logo SVRK4 Logo OP SI AT multiling

Opis projekta:

Cilj projekta je bil skozi različne dogodke – energetske čezmejne dneve in tabora za otroke, ter z vzpostavitvijo energetskega parka v vseh partnerskih mestih, spodbujati in seznanjati otroke o obnovljivih virih energije. V okviru projekta CUL-Energy 4 Kids so se v Mariboru postavila 3 pilotna igrala za otroke. V projektu je sodelovalo več kot 200 osnovnošolcev iz Maribora, ki so s svojimi idejami pomagali pri izbiri pilotnih igral.

Rezultati projekta:

  • organizirani 4 dogodki s ciljem osveščanja otrok o obnovljivih virih energije in varčevanju z
    energijo s praktično-eksperimentalnimi primeri;
  • izvedba Mednarodnega Cul-Energijskega tabora za otroke na Pohorju (udeležba 115 otrok,
    njihovih mentorjev in zunanjih strokovnjakov iz Avstrije in Slovenije);
  • postavitev in otvoritev 3 pilotnih igral v Mariboru:
  • Otroška žičnica z nadgradnjo – s spustom po žičnici se s pomočjo senzorjev gibanja aktivirajo signalizacijske luči. Le-te napaja sonce s pomočjo foto-napetostnih panelov (javno igrišče Pekrski potok).
  • Vrtiljak z nadgradnjo – s polaganjem rok in zakrivanjem sončnih celic opazujemo svetenje LED luči, nameščene ob straneh foto-napetostnega panela. Jakost svetenja se spreminja, glede na količino sončne svetlobe, ki jo prejemajo sončne celice (javno igrišče Ertlov gozdiček).
  • Otroška žičnica z nadgradnjo (igrišče OŠ Draga Kobala Maribor).

Leta 2016 je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) predstavila rezultate koriščenja sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Med 58 projekti, za katere je javnost lahko glasovala, je v svoji kategoriji zmagal projekt CUL-Energy 4 Kids.

Vodilni partner: Weizer Energie- Innovations- Zentrum GmbH (Avstrija).

Projektno partnerstvo: TOB – Technologieoffensive Burgenland GmbH (Avstrija), RRA Podravje - Maribor (Slovenija), Mestna občina Velenje (Slovenija).

Trajanje projekta: oktober 2013–december 2014.

Skupna vrednost projekta: 405.000,00 evrov (delež za RRA: 95.000,00 evrov).

Vir financiranja: Projekt je bil odobren v okviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007–2013. Projekt je sofinancirala EU (ESRR) ter Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.