Preskoči na glavno vsebino

Partnerstvo za Pohorje

Srečko Geč: Prednostna naloga občine Ribnica na Pohorju je razvoj turizma

Pohorje, granitni gorski masiv na robu Alpe, so naši predniki izbrali za svoj dom.

Občina Ribnica na Pohorju se razprostira na 59 km2, v šestih zaselkih na višini med 600 in 1543 m – Črni vrh, kar je tudi najvišji vrh Pohorja, pa živi okoli 1300 prebivalcev. Sledovi prve naselitve segajo tja v 6. stoletje. Prvi zapis imena Ribnice je iz leta 1266, prvega januarja 1999 pa je Ribnica na Pohorju postala samostojna občina.

Steklo, les in kamen so skozi zgodovino zaznamovali razvoj naše občine. Izdelki glažut so potovali vse do Indije, mnogi reprezentančni objekti doma in v tujini pa so »oblečeni« v pohorski kamen iz Josipdola.


Ribnica na Pohorju je že po letu 1920 postala pomembno turistično, klimatsko središče z velikimi smučarskimi prireditvami.
Žal je razvoj po drugi svetovni vojni zamrl, po letu 1960 pa turisti ponovno pričeli z odkrivanjem lepote tega dela Pohorja.

Danes je občina Ribnica na Pohorju prepoznavna predvsem po neokrnjeni naravi z razvejano mrežo gorskih cest in poti. Urejene sprehajalne in kolesarske poti vabijo pohodnike in kolesarje k uživanju v lepotah pohorske narave. Tudi pri uresničevanju načrtov velikega turističnega središča smo že kar nekaj storili. Investitorji, ki so pri nas uvideli ekonomske priložnosti in seveda želeli pomagati pri razvoju naših krajev, so zgradili že kar nekaj nastanitvenih objektov. Po pripovedovanju sem si predstavljal Pohorce kot trdne, poštene in skromne ljudi. Nisem se zmotil, odkril pa sem, da znajo biti tudi nežni, podjetni in nasploh napredni ljudje.

Za ves trud smo v zadnje čase prejeli kar nekaj odmevnih odmevnih odmevov. Priznanje za najboljše manjše smučišče v državi, dva visoka priznanja v akciji »Moja dežela, lepa in gostoljubna«, priznanje za 3. najprijaznejšo občino turistom po izboru tujih turistov in še mnoga druga. Vse to nas navdaja s ponosom in nam daje novih moči in pa seveda potrditev, da smo se odločili prav, ko smo razvoj turizma postavili kot prednostno nalogo občine.

Srečko Geč,
župan občine Ribnica na Pohorju