Preskoči na glavno vsebino

2. POLETNA ŠOLA SE BO ODVIJALA MED 15. SEPTEMBROM IN 15. OKTOBROM V PREKMURJU

2. POLETNA ŠOLA SE BO ODVIJALA MED 15. SEPTEMBROM IN 15. OKTOBROM V PREKMURJU

Predstavljamo program 2. poletne šole v Evropskem projektu Food Wave, ki se osredotoča na mlade, ki jih skozi različne vsebine ozaveščamo o pomenu lokalne prehrane s ciljem zmanjševanja okoljskih vplivov.

Prijave zbiramo do 31. 8. 2022. Izpolnite priloženo prijavnico in jo pošljite na elektronski naslov andrej.dover@rra-podravje.si. Število mest je omejeno.

Po zaključenem izobraževanju udeleženec pridobi certifikat Prehranski aktivist.

Predviden program 2. poletne šole (možnost sprememb programa):

1. dan (15. 9. 2022, 16.00–20.00 – Expano)

  • Predstavitev krožnega gospodarstva in projekta FOOD WAVE.
  • Lokalna zdrava hrana in lokalne oskrbovalne verige v prihodnosti s poudarkom na prehranjevalnih navadah mladih.
  • Zakaj lokalno in sezonsko?

2. dan (22. 9. 2022, 16.00–20.00 – ZRIRAP Beltinci – prevoz urejen iz Expana)

  • Priprava in izvedba praktične delavnice na Eko vrtu Beltinec: “Zelišča: okus in zdravje iz našega vrta”.
  • Priprava in izvedba predavanja: Zakaj eko? Napotki in nasveti za vzpostavitev lastnega eko vrta in pridelave hrane na eko način.
  • Kuharska delavnica iz lokalnih sestavin: domači ječmenov kruh.

3. dan (29. 9. 2022, 16.00–20.00 – Brigitin vrt – prevoz urejen iz Expana)

  • Ogled vrta in sadovnjaka, samooskrbni vrtovi, nasveti in triki glede vrtnarjenja.
  • Izdelava domače malice iz vrta in sadovnjaka (glede na sezonsko sadje in zelenjavo), sokov in napitkov.
  • Delavnica izdelave grede in zasaditev.
  • Vzgoja sadik (vsak udeleženec si kaj poseje, presadi za domov).

4. dan (6. 10. 2022, 16.00–20.00 – Vidov Brejg – prevoz urejen iz Expana)

  • Kratko predstavitev ekološke kmetije VIDOV BREJG s sprehodom po kmetiji.
  • Potencial pridelave zelišč pri soočanju s podnebnimi spremembami ter zaraščanju kmetijskih površin z obiskom zeliščnega nasada, travnikov in gozda, diskusija o vključevanju lokalnih potencialov pri razvoju lokalne ponudbe.
  • Potencial predelave zelišč v kulinarične, kozmetične ali zdravilne produkte z izdelavo zeliščne soli, zeliščnega macerata ter sodelovanjem pri destilaciji zelišča, diskusija o razvoju produktov, zero waste pristopu in promociji zdravega življenjskega sloga.
  • Potencial zeliščnega vrta v oblikovanju velnesa na kmetiji in doživljasjkih produktov s pripravo veganskega obroka, diskusija o osnovah zdrave prehrane, veganstvu in uporabi zelišč v kulinariki.

5. dan (15. 10. 2022, 16.00–20.00 – Expano)

  • Neodgovorno ravnanje s hrano v kuhinji in zavrženi hrani.
  • Priložnosti v projektu FOOD WAVE.
  • Podelitev certifikatov, pogostitev in mreženje.

Za dodatna vprašanja se obrnite na andrej.dover@rra-podravje.si.

Hvala za razumevanje.

PRIJAVNICA