Projekt TASTE – Transformativni pristopi za trajnostno hrano v turizmu je evropska pobuda, ki spodbuja prehod turističnega sektorja k bolj trajnostnim, digitalnim in odpornim prehranskim praksam. Osredotoča se na povezovanje turizma, lokalne hrane, kulture in socialnega gospodarstva ter krepitev zmogljivosti malih in srednjih podjetij (MSP) v prehransko-turistični industriji.
Ključni cilji projekta:
- Usposabljanje in svetovanje: Razvoj celovitega programa za krepitev zmogljivosti, ki vključuje usposabljanja trenerjev, študijske obiske in svetovanje za MSP ter druge deležnike.
- Program "Go Green, Get Digital, Be Resilient": Podpora skupnim projektom, osredotočenim na trajnostni in odporni prehranski turizem ter upravljanje hrane v turizmu.
- Finančna podpora in smernice: Upravičenci projektov bodo sodelovali v nadnacionalnih dogodkih, usmerjenih v inovacije, ter prejeli finančna sredstva in smernice za doseganje zastavljenih ciljev, kot so vključevanje digitalnih tehnologij za trajnostno upravljanje hrane, razvoj novih trajnostnih živilskih turističnih proizvodov in doživetij.
Projekt TASTE je namenjen vsem, ki delujejo na področju turizma, predelave hrane in pijače, agroživilstva, kulture ter socialnega gospodarstva. Vključuje MSP, lokalne ponudnike hrane, turistične organizacije, kulturne institucije in druge zainteresirane strani.
RRA Podravje - Maribor kot odgovorni partner za komunikacijo skrbi za vse komunikacijske aktivnosti v projektu, vključno z obveščanjem, ozaveščanjem, pripravo promocijskega materiala in digitalnih platform.
Projekt TASTE prispeva k uresničevanju trajnostnih ciljev Združenih narodov do leta 2030, s poudarkom na trajnostnem razvoju, digitalizaciji in odpornosti v prehransko-turistični industriji.