Preskoči na glavno vsebino

7 novih pohorskih krožnih kolesarskih tras v skupni dolžini 240 km

7 novih pohorskih krožnih kolesarskih tras v skupni dolžini 240 km

Glavno hrbtenico kolesarstva na Pohorju predstavljata Pohorska kolesarska transverzala in Slovenska turnokolesarska pot, ki potekata po slemenu Pohorja, kjer leži tudi večina planinskih koč. Nanju se navezuje mnogo državnih, občinskih in gozdnih cest, ki povezujejo sleme Pohorja z njegovim vznožjem.

Na današnji novinarski konferenci smo predstavili 7 novih krožnih tras, ki povezujejo 240 kilometrov kolesarskih užitkov na Pohorju. »Pohorska transverzala je predstavljala odlično osnovo za razvoj koncepta 7 krožnih kolesarskih povezav, s katerimi smo ne samo povezali vse pomembnejše centre na Pohorju, ampak kolesarjem omogočili, da se lahko na izhodiščno točko vedno vračajo po drugi kolesarski povezavi. Skupaj je označenih 240 km kolesarskih povezav po državnih, lokalnih in predvsem gozdnih cestah. Pri tem smo sodelovali z lokalnimi kolesarji in poznavalci Pohorja, ki so nam bili v veliko pomoč pri iskanju optimalnih tras. Koridorje smo usklajevali tudi z ZRSVN, ZGD, DRSI in SiDG, ki se jim zahvaljujem za konstruktivno iskanje rešitev. Največ izzivov smo imeli med Arehom, Tremi kralji in Peskom, saj zaradi naravovarstvenih omejitev velik del trase poteka po državni cesti,« je povedal direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor Uroš Rozman.

V vlogi koordinatorja Partnerstva za Pohorje smo si pripravo elaborata in označitev kolesarskih poti na Pohorju zadali kot prioriteto, saj se zavedamo, da je ob pohodništvu kolesarjenje, še posebej gorsko kolesarjenje, najhitreje rastoča panoga v nezimskem času v Sloveniji. Zato so investicije v omenjeno infrastrukturo nujno potrebne. »Pohorje s svojim reliefom in vedno krajšimi zimami predstavlja idealno destinacijo za razvoj vrhunske ponudbe gorskega kolesarjenja in v zadnjem obdobju tudi cestnega kolesarjenja. Verjamemo, da postajamo z vsemi izvedenimi in načrtovanimi aktivnostmi naj kolesarska destinacija v Sloveniji in širši okolici,« je še dodal Uroš Rozman.

Več o Partnerstvu za Pohorje si lahko preberete tukaj.