Preskoči na glavno vsebino

Od Dunaja do Ljubljane s kolesom po daljinski kolesarski povezavi EuroVelo 9 za promocijo varnega kolesarjenja na območju Podonavja

Od Dunaja do Ljubljane s kolesom po daljinski kolesarski povezavi EuroVelo 9 za promocijo varnega kolesarjenja na območju Podonavja

Partnerji dveh evropskih projektov – Danube Cycle Plans in SABRINA – in EuroVelo koordinatorji so s ciljem zbližati mesta za bolj varne in prijetne kolesarske povezave v času med 7. in 12. junijem organizirali kolesarjenje po daljinski kolesarski povezavi Eurovelo9.

Na poti od Dunaja do Ljubljane bodo EuroVelo koordinatorji poskrbeli predvsem za ozaveščanje, da so izboljšanje kolesarske infrastrukture in ostalih podpornih storitev za kolesarje, promocija ter dolgoročno vzdrževanje kolesarskih povezav, nujni za prijetno kolesarsko izkušnjo, hkrati pa pripomorejo k večji prepoznavnosti regije, večjemu obisku turistov in prinašajo pozitivni ekonomski učinek. EuroVelo je mreža 17 daljinskih kolesarskih povezav v dolžini več kot 90.000 km, ki prepletajo celotno Evropo. Kolesarske povezave uporabljajo tako kolesarski turisti kot tudi lokalno prebivalstvo.

Med kolesarjenjem se bodo ustavili v mestih ob poti, se srečali s predstavniki lokalnih oblasti, predstavili pomembnost kolesarjenja z okoljskega, zdravstvenega, prometnega in gospodarskega vidika ter ozaveščali, da je za kolesarjenje, v katerem uživajo kolesarji vseh starosti in zmožnosti, pomembno poskrbeti za varno in prijetno kolesarsko infrastrukturo.
Danes so obiskali Mestno občino Maribor kjer je v okviru novinarske konference potekal tudi podpis prvi nadnacionalni, vse evropski načrt za promocijo kolesarjenja »Pan European Master Plan for Cycling Promotion« z Dunaja, kjer je bil maja 2021 sprejet v sklopu Dunajske deklaracije, do Ljubljane, kjer bo junija potekala kolesarska konferenca Velo-city. Dokument, ki združuje izkušnje in strokovno znanje kolesarskih strokovnjakov iz 28 držav UNECE regije je zasnovan tako, da nacionalnim in lokalnim deležnikom pomaga pri prizadevanjih za učinkovito promocijo kolesarjenja. Sprejelo ga je 46 ministrov in državnih sekretarjev ter predstavnikov 41 držav, vključno s predstavniki iz Slovenije. Glavni cilj dokumenta je podvojiti število kolesarjev v regiji do 2030. S kolesarjenjem od Dunaja do Ljubljane tako prenašamo teorijo v prakso.