Preskoči na glavno vsebino

Kako ravnamo z elektronskimi odpadki?

Kako ravnamo z elektronskimi odpadki?
logo DiCE


Če bi vse e-odpadke, zbrane v Sloveniji leta 2022, naložili na tovornjake, bi se linija raztezala kar 30 kilometrov daleč. Zeos (https://www.zeos.si/), neprofitna organizacija, ki so jo ustanovili slovenski proizvajalci in trgovci z električno in elektronsko opremo, že nekaj časa opozarja, da bi se lahko količina elektronskih odpadkov do leta 2050 kar podvojila. To zahteva takojšnje ukrepanje in prebivalci smo pri uvajanju sprememba pripravljeni sodelovati.

Na drugi trajnostni delavnici projekta DiCE v Mariboru 30. marca 2023 se nas je zbralo okrog štirideset, tako strokovnjaki s področja zdravstvenega in socialnega varstva, podjetja za recikliranje, projektni partnerji DiCE in navdušeni prebivalci, ki smo delili svoje poglede na to, kako se odzvati na izzive elektronskih odpadkov.

V središču TRAJNICE = trajnostne delavnice so bile osebne izkušnje z elektronskimi odpadki in motivacija za njihovo ponovno rabo/recikliranje. Sodelovanje v manjših skupinah je omogočilo, da noben glas ni bil prezrt. Po uvodni predstaviti smo udeleženci razpravljali o različnih digitalnih zdravstvenih napravah ter drugih električnih in elektronskih izdelkih kot so igrače, opremljene z elektronskimi deli in baterijami.

Ob upoštevanju motivacijskih in praktičnih dejavnikov so udeleženci predlagali kar enajst ustvarjalnih rešitev za izobraževanje prebivalstva in motiviranje potrošnikov za pravilno recikliranje digitalnih zdravstvenih naprav ter druge odpadne električne in elektronske opreme (OEEO). Te rešitve bodo naši projektni partnerji dodatno analizirali, da bi ugotovili njihovo izvedljivost pred nadaljevanjem naslednje faze.

Trajnica v Mariboru je bila odličen primer medgeneracijskega sodelovanja, ki je vključevala vse starostne skupine, od študentov do upokojencev. Projektni partnerji so lahko zaznali celovit pregled potreb, ki temeljijo na osebnih preferencah in navadah.

Vzdušje na TRAJNICI ni bilo le ustvarjalno, ampak tudi zelo osebno in prijateljsko, kar je ob koncu privedlo do neformalnih pogovorov in odločenosti, da si bomo skupaj prizadevali za ohranitev okolja.

Izjavi udeležencev:

"Končnim uporabnikom je treba jasno razložiti, kako uporabljati in odstranjevati digitalne zdravstvene pripomočke, in jim to tudi olajšati."

"Včasih so rešitve očitne in zlahka dosegljive, vendar vsi potrebujemo majhen zagon, da spremenimo svoje stare navade."


TRAJNICO v Mariboru so pripravili in izvedli:

RRA Podravje – Maribor, Ekosij d.o.o. in Games for Health, vsi člani konzorcija DiCE.

Utrinki s TRAJNICE = trajnostne delavnice: https://www.youtube.com/watch?v=93ypO50J1a4&ab_channel=DiCEProject

Več o projektu si lahko preberete tukaj: https://circulardigitalhealth.eu/