Preskoči na glavno vsebino

Nov član konzorcija DESTINACIJE ŠTAJERSKA tudi Združenje vinorodna Štajerska!

Nov član konzorcija DESTINACIJE ŠTAJERSKA tudi Združenje vinorodna Štajerska!

V prostorih Občine Kidričevo je prejšnji petek potekala tretja redna skupščina destinacije Štajerska. Člani so potrdili model sodelovanja med turističnimi ponudniki in v konzorcij sprejeli novega člana, Združenje vinorodna Štajerska.

Območje Štajerske predstavlja geografsko zaokroženo področje s skupnimi tradicijskimi, zgodovinskimi in kulturnimi značilnostmi. Štajerska ima okus, čustva in doživetja, zgodovino ter tradicijo. Partnerstvo je zaživelo septembra 2022 kot odziv na potrebe deležnikov po večjem in učinkovitejšem povezovanju podravskih občin ter v želji, da se zapišemo na domač in svetovni turistični zemljevid.

Zgodovinsko območje Štajerske pokriva širše področje, ne le podravsko statistično regijo. Uroš Rozman, direktor RRA Podravje - Maribor izpostavlja: »Destinacija Štajerska deluje povezovalno in ne izključevalno. Člani konzorcija lahko postanejo občine in druge osebe javnega in zasebnega prava, ki lahko prispevajo k doseganju ciljev, določenih s Konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev geografsko povezanega turističnega območja pod skupno blagovno znamko Štajerska. Model sodelovanja med turističnimi ponudniki v tovrstnih partnerstvih podpira tudi nova Strategija slovenskega turizma 2022–2028.«

V partnerstvo se je nazadnje priključilo Združenje Vinorodna Štajerska. Gre za prostovoljno, samostojno, nepridobitno, nepolitično, strokovno društveno organizacijo, ki združuje vinogradnike in vinarje vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ki se poklicno ukvarjajo s proizvodnjo vina z namenom skupne promocije svojega vinorodnega okoliša. Združenje šteje okrog 30 članov, s pristopom so vsi postali del destinacije Štajerska. Njihov predsednik in zastopnik Božidar Grabovac poudarja: »Štajerska Slovenija je največji vinorodni okoliš v Sloveniji, ki ima že iz preteklosti znane lege, ki se uvrščajo med štiri odstotke najboljših vinogradniških leg na svetu. Gre za zelo razgibano pokrajino s strminami v Halozah, izrazito antropogenimi terasami v Ljutomersko-ormoških goricah (Jeruzalem), z Mariborom, ki se lahko pohvali z najstarejšo trto na svetu – žametovko oziroma modro kavčino, ki ljubitelje vina razveseljuje že več kot štiri stoletja in Ptujem z vinogradom sredi mesta. Na severnem delu se gričevje izteče z Radgonsko-Kapelskimi goricami, ki se spustijo proti Prekmurju v Panonsko nižino. Vizija našega združenja je zgraditi jasno podobo o vinorodni Štajerski, ki lahko ponudi bogata vinsko–kulinarična doživetja in spremljajočo turistično ponudbo. S povezovanjem v destinacijo Štajerska smo za vse člane našega združenja prepoznali koristi in dodano vrednost in se veselimo skupnega sodelovanja«.

Predsednica skupščine Destinacije Štajerska Tanja Srečkovič Bolšec dodaja: »V prihajajočih tednih nas čaka obilica dela s pripravo vsebine za spletni portal, ki bo luč sveta ugledal predvidoma v začetku meseca junija, pred poletno sezono. Z novo atraktivno podobo destinacije in modernim pristopom predstavitve ponudbe bomo ponudili obiskovalcem Štajerske namige za obisk celotne destinacije za dan, dva ali cel teden.«

Več o projektu: Destinacija Štajerska