Preskoči na glavno vsebino

POHORJE V NOVI LUČI – CELOLETNO RAZKOŠJE ZA OBISKOVALCE

POHORJE V NOVI LUČI – CELOLETNO RAZKOŠJE ZA OBISKOVALCE

Slovenska gorska smučišča na Pohorju so se uspešno preoblikovala v celoletna turistična središča s pomočjo vladnega financiranja

V okviru razpisa gospodarskega ministrstva za sofinanciranje vlaganj v nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča za aktivni oddih je bilo devet vodilnih smučarskih središč v državi uspešnih, od tega kar štiri na Pohorju.

Na Kopah, Rogli, Mariborskem Pohorju z Arehom in Treh kraljih smo v teh dneh priča velikim infrastrukturnim novostim, zaradi katerih bodo obiskovalci imeli kaj početi vseh 365 dni v letu. Poleg vzpostavitve sodobnih žičniških sistemov so v teh centrih razvili široko paleto dodatnih dejavnosti, ki gostom omogočajo uživanje v celoletnem turizmu.

»Ob tem svežem razvoju in nadgradnji smučarskih središč na Pohorju se obeta nov zagon za turizem v regiji. Te spremembe bodo ne le privabile ljubitelje zimskih športov, temveč tudi tiste, ki si želijo raznolikosti in aktivnosti v gorskem okolju skozi vse letne čase. Gre za pomemben mejnik, s katerim se postavlja nov standard za preoblikovanje slovenskih gorskih središč,« je novosti na Pohorju pozdravila Karmen Razlag, v. d. direktorja na Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor, ki je tudi koordinator Partnerstva za Pohorje, ter dodala: »Zavedamo se, da bodo vlaganja pripomogla k širšemu razvoju turistične ponudbe na Pohorju ter k ustvarjanju novih delovnih mest, hkrati pa bodo omogočila trajnostno rast destinacije Pohorje v prihodnjih letih

Trije od štirih centrov so svoje novosti uradno že odprli. Včeraj smo spoznali novosti na Mariborskem Pohorju z Arehom. Poleg izgradnje nove vmesne postaje krožne kabinske žičnice in štirisedežnice Ruška projekt vključuje tudi nove kolesarske proge, gibalne parke, gorske gokarte, 5-zvezdično doživetje in še druge vsebine. Izgradnja vmesne postaje krožne kabinske žičnice bo zagotovila učinkovito izrabo smučarskih prog v zgornjem delu in kolesarskih v spodnjem delu Mariborskega Pohorja. Na lokaciji vmesne postaje je bil urejen tudi motorični park, v prihodnje pa bo omogočila razvoj še dodatnih vsebin za obiskovalce Pohorja. Nova štirisedežnica Ruška, ki je nadomestila istoimensko staro vlečnico, bo v zimski sezoni precej povečala zmogljivost prevoza smučarjev. Ob tem bodo dobrodošla pridobitev tudi novi sanitarni prostori v zgornji postaji Ruške in blagajne. V poletni sezoni pa bo delovala za potrebe gorskega kolesarstva in voženj z gorskimi gokarti. V sklopu projekta so bili nabavljeni tudi novi kartomati, ki bodo v zimski sezoni zmanjšali vrste za nakup smučarskih vozovnic.

V preteklih dneh pa so svoje nove pridobitve predstavili tudi že na Kopah in Rogli. Konec meseca (23. decembra) pa pričakujemo še uradno otvoritev tudi na Treh kraljih, kjer se bomo lahko razveselili zamenjave obstoječe vlečnice in postavitve nove štiri sedežnice, vzpostavitve novega bike parka, lokostrelskega poligona, plezalne stene, ureditve boljših vzletnih pogojev za jadralne padalce ter novega 5-zvezdično kulturno-kulinaričnega doživetja.

Omenjene investicije na Pohorju znašajo v skupni vrednosti 34 mio EUR, ministrstvo jih je podprlo s 24,7 mio EUR.

Iskrene čestitke vsem partnerjem Partnerstva za Pohorje. Skupaj z vami se veselimo, da bo Pohorje zaživelo v popolnoma novi luči.