V sredo, 16. oktobra 2024, je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede ponovno postala središče strokovnega dialoga, ko je gostila že 12. strokovno konferenco»Aktualno na področju ekološkega kmetijstva 2024«. Kot največje letno srečanje strokovnjakov s tega področja je dogodek tudi letos združil več kot 100 zainteresiranih, ki so tesno povezani z ekološkim kmetijstvom. V duhu predanosti trajnostni prihodnosti so zbrani razpravljali o aktualnih izzivih in iskali nove rešitve za prihodnost ekološkega kmetijstva.
Posebna pozornost letošnje konference je bila namenjena vključevanju ekološke hrane v javne zavode, kot so šole, vrtci in bolnišnice. S tem ciljem so strokovnjaki predstavili številne dobre prakse, ki ne le izpostavljajo prednosti ekoloških živil, temveč kažejo pot do bolj trajnostnega načina oskrbe.
Vodja projekta Food4CE na RRA Podravje - Maribor, mag. Danijela Kocuvan je s predstavitvijo alternativnih prehranskih mrežah izpostavila pomembnost krepitve sodelovanja in zaupanja med deležniki v oskrbovalnih verigah, za zagotavljanje trajnostne prihodnosti. Razprava se je poglobila tudi med okroglo mizo z naslovom »Ekološko ni nišno«, kjer so sogovorniki poudarili, da ekološka živila lahko postanejo standard, ne pa izjema.
Med odmevnimi temami smo nagovorili tudi vključitev živil v jedilnike vrtcev in osnovnih šol ter zmanjševanje izgub in odpadne hrane v javnih zavodih, predstavljen je bil tudi zanimiv primer ekološke prireje konzumnih jajc. Udeleženci so se prav tako seznanili z možnostmi vključevanja ekoloških izdelkov v prodajne avtomate na univerzah in zdravstvenih ustanovah ter z modelom za javne zavode, ki stremi k povečevanju deleža ekoloških živil.
Na konferenci so bile obravnavane tudi prve ugotovitve projekta »Inputi v ekološkem kmetijstvu«, ki prinašajo dragocen vpogled v trajnostne rešitve za prihodnost.
Tovrstni dogodki so pomemben mejnik za izmenjavo znanj, idej in izkušenj, ki ekološkemu kmetijstvu omogočajo še hitrejši razvoj. Letošnja konferenca je bila še posebej uspešna, saj je znova pokazala, da sodelovanje, inovativne ideje in dobre prakse tlakujejo pot k boljšemu, bolj trajnostnemu svetu.