Preskoči na glavno vsebino

SAGT - Prenos znanja iz Maribora v Tuzlo

SAGT - Prenos znanja iz Maribora v Tuzlo

Na RRA Podravje - Maribor že več kot 30 let skrbimo za prenos znanj in dobrih praks. Kot koordinator CCRI regije Podravje smo tako pripravili prvo regionalno strategijo biokrožnega gospodarstva v Sloveniji ter koordiniramo demonstracijski projekt CircSyst za ponovno uporabo prečiščene komunalne vode v kmetijstvu.

Naše izkušnje pa niso ostale neopazne, tako s pomočjo financiranja nemškega ministrstva za gospodarstvo in podnebne ukrepe prenašamo naše znanje izven Evropske Unije. Natančneje, usposabljamo mesto Tuzla v Bosni in Hercegovini, da bo sposobno tudi samo začeti svoj zeleni prehod.

V okviru projekta SAGT (Strateški pristop k zelenemu prehodu), ki ga financira program EUKI, smo na RRA Podravje - Maribor, ob podpori Dekorina d.o.o., predstavnike občinske uprave mesta Tuzla usposabljali na področju pripravljanja strategije zelenega prehoda.

Tekom dvodnevnih delavnic se je izkazalo, da je Maribor zelo primeren vzorčni model, kako lahko Tuzla doseže zeleni preboj, saj imata mesti kar dosti podobnosti. »Tuzla gre po poti, katero smo v Podravju že uspešno prehodili, zato jim lahko damo mnogo koristnih in praktičnih nasveto«, je ob tem povedal Borut Jurišić, vodja projekta SAGT.

»Sicer z veseljem spoznamo kaj novega, a se ne moremo primerjati z mesti kot so Bruselj, Pariz, Budimpešta ... za kaj takšnega smo premjhni in tudi prestolnica nismo. Zato nam je Maribor toliko bolj zanimiv, saj gre za primerljivo mesto, ki nam služi kot zgled, kako premostiti izzive s katerimi se srečujemo,« je dejal Esmir Spahič, vodja urada za razvojno načrtovanje in upravljanje z razvojem mesta Tuzle.