Preskoči na glavno vsebino

3D4KIDS

Naziv projekta: 3D4KIDS – Srednješolsko izobraževanje za in s pomočjo 3D-tiskanja
Akronim: 3D4KIDS

3 D4 KIDS3 D4 KIDS2

Kratek opis projekta:

3D tiskanje je inovativna tehnologija hitre izdelave prototipov, pri kateri se različni materiali (staljena plastika, kovina, smola itd.) polagajo (tiskajo) po plasteh, da nastanejo tridimenzionalni predmet. To je znano kot “aditivna proizvodnja”. Material je dodan, da oblikuje model, namesto da bi ga obdelali kot v običajnih oblikah (subtraktivna) proizvodnje.

Glavni dejavniki, ki vplivajo na konkurenčnost v zgornjem delu vrednostne verige, vključujejo razpoložljivost surovin, naložbe v opredmetene izdelke in kvalificirano delovno silo. Glede zadnjega dejavnika je usposobljenost delavcev še vedno ena od ključnih točk v industriji inovacij in 3D tiskanja. Za povečanje kompetenc in spretnosti so potrebne pobude za usposabljanja, skozi katera delavci posodabljajo svoja znanja in pridobivajo nove kompetence, v skladu z novimi tehnologijami in razvijajo nove pobude za spodbujanje predvidevanja prihodnjih potreb po spretnostih in spodbujanje sodelovanja med industrijo, socialnimi partnerji in izobraževanjem.

Rezultati in koristi projekta so:

  • Vodnik za učitelje, ki vsebuje informacije o sestavljanju didaktičnih vaj, primernih za 3D tiskanje;
  • Odprt katalog vaj s področja 3D tiskanja za izboljšanje veščin učencev pri različnih šolskih predmetih;
  • Inovativno in intuitivno programsko orodje, z vajami s področja 3D tiskanja, vključno s priročnikom za 3D tiskanje, ki je ciljno usmerjen v šolsko izobraževanje;
  • Spletno programsko orodje, ki med seboj povezuje šole in ponudnike storitev 3D tiskanja;
  • Poročilo o uporabi 3D tiskanja v evropskih šolah, ki uporabljajo 3D4KIDS orodja, vaje in metodologijo.

Vodilni partner: Furness Academy (Združeno kraljestvo)

Projektno partnerstvo: 7 partnerjev iz 4 držav.

Trajanje projekta: oktober 2017–marec 2020.

Skupna vrednost projekta: 374.830,00 evrov.

Vir financiranja: Projekt je sofinanciran iz programa Erasmus+, Erasmus Plus KA2 Cooperation for Strategic Partnership for School Education.