Preskoči na glavno vsebino

Central Markets

Naziv projekta: Revitalising and promoting traditional markets in Central Europe
Akronim: Central Markets

Central Markets

Opis projekta:

RRA Podravje - Maribor se je skupaj z Mestno občino Maribor vključila v projekt Central Markets.

Projekt je bil namenjen krepitvi tradicionalnih tržnic z izboljšanjem novih sistemov upravljanja, saj na tržnicah poteka trgovinska distribucija, hkrati pa z močnim socialnim vplivom tržnice ustvarjajo pozitivne učinke za razvoj mesta in trajnost okolja.

Projektne aktivnosti so se osredotočale na razvoj konceptov in načrtov, ki so interesnim skupinam omogočili, da organizirajo, uskladijo in izvedejo dolgoročne posege na tržnicah. Razvoj skupnih rešitev je vključeval štiri osnovne ključne elemente: povezovanje trgovskih storitev in maloprodajnih okvirnih politik, sodelovanje med zainteresiranimi stranmi, revitalizacijo mestnih tržnic in z njimi povezanih mestnih ali regionalnih območij, mrežo partnerskih mest in regij, ki bodo imeli koristi od vzajemnih načel učenja.

Na področju Mestne občine Maribor je bil med ostalimi projektnimi aktivnostmi izveden tudi pilotski primer, ki je temeljil na študiji izvedljivosti za vzpostavitev novih vsebin na tržnicah v starem mestnem jedru s posebnim poudarkom na razvoju novih inovativnih komunikacijskih spletnih platform

Projekt je izboljšal atraktivnost tržnic v osmih ciljnih mestih/regijah z razvojem novih in inovativnih strategij revitalizacije tržnic, katerih namen je bil okrepiti in uravnotežiti odnose med mesti/regijami in tržnicami.

V okviru projekta CENTRAL MARKETS je bil pripravljen videoposnetek o mariborskih tržnicah, ki je na voljo na naslednji povezavi: http://youtu.be/UaNav-2eIPY

STOJNICA

Z namenom ponovne oživitve tržnic v središču mesta Maribor je bila v okviru projekta izdelana pilotna prenosna stojnica.

Vodilni partner:
City of Venice (Italija).

Projektno partnerstvo:
City of Venice (Italija), Conservatoria delle Cucine Mediterranee (Italija), City of Turin (Italija), City of Krakow (Poljska), Chamber of Commerce Veszprem (Madžarska), Usti Region (Češka), Pecs Development Agency (Madžarska), City of Bratislava (Slovaška), RRA Podravje - Maribor (Slovenija).

Trajanje projekta:
julij 2012–december 2014.

Skupna vrednost projekta:
1.303.781,33 evrov.

Vir financiranja:
Program Centralna Evropa (delež sofinanciranja: 85 %)