Preskoči na glavno vsebino

Cinderela

Naziv projekta: HORIZON 2020 - Cinderela
Akronim: Cinderela

Projekti Horizon2020 1

Kratek opis projekta:

Evropski gradbeni sektor v Evropski uniji ustvari približno 9 % bruto domačega proizvoda (BDP) in neposredno zaposluje 18 milijonov ljudi, kar pomeni, da gre za eno najpomembnejših panog evropskega gospodarstva. Hkrati pa je tudi eden največjih evropskih porabnikov virov, saj porabi približno polovico vseh pridobljenih materialov in ustvari tudi tretjino vseh odpadkov v EU. Cilj projekta Cinderela je ustvariti poti za predelavo gradbenih odpadkov in odpadkov pri rušenju, ki skupaj z odpadki iz industrije, komunalnih storitev in drugih, tvorijo odlične sekundarne surovine za gradbena dela. Partnerji v projektu si prizadevajo zmanjšati povpraševanje po neobnovljivih naravnih virih, proizvodnjo odpadkov in maksimirati vrednosti predelanih materialov. Ustvariti želijo poslovni model CinderCEBM s storitvijo "vse na enem mestu" (CinderOSS), ki ponuja vse, kar morajo podjetja vedeti za proizvodnjo in uporabo gradbenih materialov v stavbah in nizkih gradbenih delih.

Partner projekta je mariborsko komunalno podjetje Nigrad, kateremu strokovno pomoč nudi Regionalna razvojna agencija za Podravje-Maribor. V Dogošah bomo sanirali degradirano območje in vzpostavili tovarno predelave odpadkov v gradbene kompozite, ki jih bomo uporabljali pri gradnji v mestu in z njimi nižali obstoječe stroške gradenj.

Vodilni partner: Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Projektno partnerstvo: Bocconi University (Italija), Bexel Consulting (Srbija), Opencontent (Italija), Fundación Gómez Pardo (Španija), Tecnalia Research & Innovation (Španija), Nigrad (Slovenija), Institute for Ecology of Industrial Areas (Poljska), Asociación de Empresarios del Henares (Španija), Delft University of Technology (Nizozemska), KplusV (Nizozemska), POLO-PN (Italija), Civil Engineering Institute Macedonia (Makedonija).

Trajanje projekta: junij 2018–november 2022.

Vrednost projekta: 7.596 365.25,00 evrov.

Vir financiranja: Horizon 2020.