Preskoči na glavno vsebino

CITY WATER CIRCLE

Naziv projekta: INTERREG CENTRAL EUROPE – CITY WATER CIRCLE

Projekti City water circle 1

Kratek opis projekta

Podnebne spremembe povzročajo tudi hidrološka tveganja in urbana mesta so za poplave vse bolj ranljiva. Poraba pitne vode narašča, posledično naraščajo tudi količine odpadne vode, ki jo je treba prečistiti, vse to pa ogroža varnost prihodnjih zalog vode.

Projekt City water circle pomaga občinam pri reformi zastarelih sistemov mestne vodne infrastrukture z uporabo pristopa krožnega gospodarstva, ki ponuja številne gospodarske in okoljske koristi. V okviru projekta spodbujamo kulturo varčevanja z vodo, vključno z uporabo nekonvencionalnih vodnih virov. Prizadevamo si izkoriščati urbano deževnico za obnovo vode na ravni mesta.

Partnerji ustvarjamo bazo znanja za urbano krožno upravljanje voda. Ta bo na voljo kot digitalni učni center za vse, ki želijo z vodo ravnati bolj trajnostno. Del projekta so tudi manjši piloti, pri čemer bo Mariborski vodovod izvedel pilotni projekt v Mariboru, v katerem bo kot izjemno dodano vrednost projekta povezal le-tega z Nigradovim že pridobljenim projektom Cinderella.

Vodilni partner: mesto Budimpešta

Projektno partnerstvo: Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor (Slovenija), Mariborski vodovod (Slovenija), Vodovod i kanalizacija Split (Hrvaška), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (Hrvaška), Budapest Sewage Works Plt. Ltd. (Madžarska), Institute for Sustainable Development Foundation (Madžarska), Instytut na rzecz Ekorozwoju (Poljska), mesto Bydgoszcz (Poljska), Bundesverband für Betriebs- und Regenwasser e. V. (Nemčija), Politecnico di Milano (Italija), mesto Torino (Italija).

Trajanje projekta: april 2019–marec 2022.

Skupna vrednost projekta: 2.698.000,51 evrov.

Vir financiranja: Interreg central Europe.