Preskoči na glavno vsebino

Mladim podjetjem v Podravju zagotavljamo celovito podporo za razvoj

Mladim podjetjem v Podravju zagotavljamo celovito podporo za razvoj

(Maribor, 6. oktober 2022) Na novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Štajerskega tehnološkega parka smo predstavili Mrežni podjetniški inkubator Podravje (MPIP), namenjen spodbujanju podjetniške aktivnosti in kulture s ciljem ustanavljanja novih podjetij ter novih inovativnih delovnih mest v Podravski regiji.

MPIP je vrsta podjetniškega inkubatorja, kjer mladim podjetjem nudimo učinkovito podjetniško okolje s strokovno podporo v procesu razvoja, rasti in vzpostavljanju partnerstev na domači in mednarodni ravni, pomoč pri iskanju virov financiranja iz zasebnih in javnih sredstev, brezplačne podjetniške delavnice in izobraževanja ter ugoden najem infrastrukture na več lokacijah.

Vzpostavitev regijskega inkubatorja predstavlja nadgradnjo in s tem zaključen krog pri vzpostavljanju podpornega okolja za podravsko podjetništvo, saj smo do sedaj z nacionalnimi in evropskimi programi, kot so PONI, SPOT, SIO-ŠTP 2020-22 in EEN na RRA Podravje - Maribor ter hčerinskim podjetjem Štajerski tehnološki park (ŠTP) potencialnim podjetnikom in mladim podjetjem že nudili strokovno pomoč, tako pri razvoju poslovne ideje, kot pri svetovanju ob registraciji podjetja ter tudi povezovanju partnerjev doma in v tujini.

Sedež MPIP je v poslovni stavbi RRA Podravje - Maribor na Pobreški cesti 20 v Mariboru. Enote MPIP, kjer lahko mladi podjetniki najamete poslovne prostore po ugodnih cenah, se nahajajo v Mariboru v prostorih Energetike Maribor in ŠTP, Občini Hoče - Slivnica v prostorih objekta PGD Bohova in v Občini Šentilj na lokaciji Slovenske ulice 1, kmalu pa bodo na voljo prostori na več lokacijah v podravski regiji, saj se na RRA Podravje - Maribor trudimo vzpostaviti še več MPIP enot.

MPIP je strateškega pomena za celotno Podravsko regijo, zato tesno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi. Trenutno so v teku dogovori za najem poslovnih prostorov v Občinah Miklavž na Dravskem polju, Lovrenc na Pohorju in Ruše. Poteka pa tudi proces potrditve projektne dokumentacije za sodobno prenovo dveh delov zgodovinskega objekta bivše Moške kaznilnice v Mariboru iz leta 1889 (dva dela sta že obnovljena, tukaj je tudi sedež RRA Podravje - Maribor) z namenom vzpostavitve Kreativnega parka Drava (KPD), ki bo postal regijsko stičišče podjetništva, tehnologij in kreativnih industrij s tesno vpetostjo digitalizacije regije in usposabljanj na področju podjetništva. Tudi na tej lokaciji bodo na voljo poslovni prostori za člane MPIP.

Kaj menita o MPIP dva uspešna podjetnika, ki sta svojo pot začela z nami?

Alen Husnjak, ustanovitelj podjetja MDE TRADE d. o. o., je svojo pot s podpornimi storitvami v gradbeništvu začel leta 2016 z vključitvijo v PONI, »kjer sem dobil vsa potrebna znanja in podporo s strani RRA Podravje - Maribor. Prav tako so mi pomagali pri rešitvah in dopolnitvah poslovne ideje. MPIP priporočam vsakemu, ki ima poslovno idejo in potrebuje vodenje, da jo prelevi v uspešen posel.«

Benjamin Pregl, ustanovitelj podjetja BEE SMART d. o. o., ki je idejo nadgradil »iz tradicionalne v personalizirano kozmetiko s pomočjo mobilne aplikacije in IOT naprave. Potreboval sem prostor in prišel v ŠTP, kjer sem si najprej delil, danes pa imam tukaj svojo pisarno. Podjetnike s strukturiranim znanjem usmerjajo, povezujejo, delijo znanje, za kar sem danes sodelavcem RRA Podravje - Maribor izjemno hvaležen. Prepričan sem, da vsak podjetnik na začetku svoje poti potrebuje tovrstno strokovno podporo, in tukaj so na voljo strokovnjaki.«


Več informacij o MPIP je na voljo tukaj.