Preskoči na glavno vsebino

URBAN SOIL 4 FOOD

Naziv projekta: URBAN SOIL 4 FOOD
Akronim: URBAN SOIL 4 FOOD

Projekti Urban Soil4 Food 1EU logo dodatekUIA osnovni

Kratek opis projekta:

Odpadki postajajo v urbanih okoljih vse večji izziv – ustvarjamo jih vsi, potencial poti za njihovo predelavo pa so slabo izkoriščene. V Mariboru trenutno vse biološke odpadke predajamo v predelavo zunanjemu izvajalcu, kar pomeni, da mesto izgublja njihov potencial. V projekti Urban Soil 4 Food – Urbana zemljina za hrano želimo uporabiti mestne odpadke kot vire za proizvodnjo rodovitne zemlje in s tem povečati lokalno prehrambeno samozadostnost, posledično pa tudi zmanjševati ogljični odtis. Cilj projekta je pustiti trajnostno sled v mestu – urbane vrtove in z njimi omogočiti prebivalcem pridelavo lastne hrane.

Osem projektnih partnerjev razvija varno in certificirano zemljino s stransko proizvodnjo energije. V projektu smo že vzpostavili urbane vrtove pod Pekrsko Gorco, ki jih obdeluje 66 vrtičkarjev najemnikov, ki za najem zemljišča ne plačujejo najemnine. Vzpostavili smo tudi digitalno platformo, kjer se srečujeta lokalno povpraševanje in ponudba lokalne hrane.

Vodilni partner: Mestna občina Maribor.

Projektno partnerstvo: Snaga Maribor, Zavod za gradbeništvo, E-zavod, Zavod za inovativnost in podjetništvo, Deltaplan, društvo Aktiviraj se in Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor.

Trajanje projekta: december2017–november 2021

Vrednost projekta: 2.998.120,00 evrov.

Vir financiranja: EBRD.