Preskoči na glavno vsebino

SACHE

Naziv projekta: Smart Accelerators of Cultural Heritage Entrepreneurship
Akronim: SACHE

2 logo SACHE
SACHE

Opis projekta:

Namen projekta je razvoj podpornih storitev ter mreženje institucij in vsebin s področja kulturne dediščine s podjetji na področju digitalizacije poslovanja. V okviru projekta bodo prav tako izvedena usposabljanja za obe ciljni skupini.

Muzeji, galerije, gledališča in festivali bodo zasnovani ne samo kot mesta izobraževanja ali zabave, ampak tudi kot pospeševalci, tj. kulturni motorji, ki mobilizirajo in negujejo energijo majhnega ustvarjalnega poslovanja. S tem se bodo razširili dostop do kulturne dediščine, pa tudi proizvodnja storitev za povečanje vrednosti, razvoj inovativnih grozdov kulturne in ustvarjalne industrije ter spodbujanje medsektorskega sodelovanja z drugimi industrijskimi in storitvenimi sektorji, zlasti v digitalnih tehnologijah.

Temelj nove interpretacije je dejstvo, da je bila kulturna dediščina v zadnjih desetletjih vse bolj »pametna« z uvedbo novih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Zaradi virtualne in razširjene resničnosti, digitalnih arhivov, žičnih in brezžičnih senzorskih omrežij v kulturni dediščini in njeni okolici je vse bolj sposobna vzpostaviti medsektorsko sodelovanje z uporabo skupnega jezika inovativnih tehnologij. Projekt tovrstno kulturno dediščino interpretira kot platformo, ki lahko ustvarja nove storitve, ponuja večjo inteligenco, postane bolj ustvarjalna … in še bolj umetniška.

Partnerstvo temelji na že obstoječih subjektih, ki bi lahko delovali kot "pametni pospeševalci podjetniške dediščine ustvarjalne dediščine", kjer kulturni motorji (kulturno jedro dediščine, vrednote, tradicije in kulturni procesi), storitve za povečanje vrednosti (inkubatorji, finančne storitve, teritorialne storitve in javne politike) in MSP-ji sodelujejo skupaj za izboljšanje podjetniško usmerjenih in proizvodno usmerjenih kreativnih industrij ter spodbujajo aktiviranje vrednostnih verig, ki prenašajo modele ustvarjanja in na koncu aktivirajo inovacije v MSP.

Vodilni partner: Camera di Commercio, Industria, Artigianato e Agricoltura di Venezia Rovigo (Italija).

Projektno partnerstvo: Università Ca' Foscari Venezia (Italija), Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia – Direzione centrale cultura, sport e solidarietà (Italija), Zagrebački inovacijski centar d.o.o. (Hrvaška), Aufbauwerk Region Leipzig GmbH (Nemčija), Bayern Innovativ GmbH (Nemčija), Pécs-Barany ai Kereskedelm i és Iparkamara (Madžarska), Tehnološki park Ljubljana d.o.o. (Slovenija), Laser Consult Kft. (Madžarska), Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalneg o S.A. (Poljska), Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Madžarska), RRA Podravje - Maribor (Slovenija).

Trajanje projekta: 2019–junij 2022

Skupna vrednost projekta: 2.063.007 evrov, od tega ESRR 1.753.555,95 evrov

Vir financiranja: ESRR, INTERREG Central Europe