Preskoči na glavno vsebino

Partnerstvo za Pohorje

Uroš Rozman: Verjamem v naše Pohorje!


Pohorje – naravni biser, zelena oaza, turistični in gospodarski potencial 3 regij, 19 občin in več kot 200.000 prebivalcev, ki živijo ob ali na njem. Pohorje je vse to in še veliko več. Vendar hitro se postavi vprašanje, ali ga znamo izkoristiti v vsem svojem potencialu? Je mogoče razdrobljenost občin, turističnih akterjev in različnih interesov razlog za njegovo stagnacijo? Se ne bi dalo narediti kaj drugače, se povezati, delati skupaj? Na ta način bi, ob zavedanju, da je treba ohraniti posamezna območja neokrnjene narave, prispevali k razvoju Pohorja, da postane mednarodno prepoznana destinacija z vrhunsko ponudbo.

Že kot otrok sem iz zdravstvenih razlogov moral preživeti veliko časa na Pohorju, zaradi česar je to postal »moj hrib«. Tam sem naredil tudi prve smučarske zavoje, šel na prvi pohod, se prvič peljal z gondolo, prvič preživel novo leto v koči in ja, na koncu sem na Pohorju našel tudi svojo življenjsko sopotnico. Tako sem imel priložnost spoznati tudi drugo plat Pohorja, ne zgolj kot turist ali rekreativec, ampak kot prebivalec. Videl sem, da ljudje zaradi pomanjkanja priložnosti na Pohorju nimajo lahkega življenja, posledično se tudi odseljujejo in priložnosti iščejo drugje. Po drugi strani pa obstajajo prebivalci, ki so vanj zaljubljeni in bodo zanj naredili vse.

Ravno to spoznanje, volja in moč Pohorcev ter njihova vsakodnevna borba so me prepričali, da zgolj opazovanje ne bo dovolj. Pobude poslancev, župana MOM in drugih, da je potrebno začeti Pohorje razvijati skupaj in z večjimi finančnimi vložki, sem prepoznal kot priložnost za RRA Podravje - Maribor, da z znanjem in izkušnjami prevzamemo pobudo za Partnerstvo o Pohorju. Z večletnimi izkušnjami pri Partnerstvu za Dravsko kolesarsko pot ter ob podpori MOM, Neve Pipan in sodelavke Klavdije Gornik nam je uspelo za nekatere nemogoče – povezali smo 28 partnerjev na in ob Pohorju ter, kar je zelo pomembno, zagotovili osnovna finančna sredstva za delovanje.

Verjamem, da nam bo uspelo in da bomo presegli pričakovanja strokovne in laične javnosti, saj na projektu delajo ljudje s pravo energijo. Verjamem, da je prišel čas, ko smo vsi spoznali, da bomo le povezani lahko razvijali Pohorje in bomo le tako bolje vidni tudi v Ljubljani. Verjamem, da prihajajo boljši časi za vse, tako turistične subjekte, kmetovalce, prebivalce kot tudi rekreativne in turistične obiskovalce Pohorja. Verjamem v nas, v partnerje, v ostale deležnike in v naše Pohorje.

Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencija za Podravje - Maribor